У Сербії пройшли масові протести проти новообраного президента

5 Квітня 2017, 07:51

У Сербії у вівторок, 4 квітня, пройшли протести проти обрання президентом країни чинного прем'єр-міністра Александра Вучича. У протестних акціях беруть участь тисячі людей, переважно молодих, передає інформагенція AFP.

"Вучич шахрай, ти виграв хитрощами!", – гукав натовп протестувальників, які пройшли маршем центром столиці Сербії Белграда. На чолі процесії йшли кілька барабанщиків. Протестувальники свистіли у свистки та несли плакати з написами на кшталт "Геть" та "Ти – не мій президент". 

Як передають місцеві ЗМІ, аналогічні демонстрації відбулися також у другому та третьому найбільших містах Сербії – Новий Сад, що на півночі країни, та Ниш, що на півдні. Наразі невідомо, чи стоїть за протестами якась організація. Учасники акцій розповіли журналістам, що не мають лідера та самоорганізувалися за допомогою Facebook.

Нагадаємо, що Александр Вучич виграв у першому турі президентські вибори, які відбулися 2 квітня. Він набрав понад 55 відсотків голосів та офіційно стане президентом наприкінці травня. Як заявив Вучич, "кожен має право бути незадоволеним результатами виборів". З одного боку, обраного президента Сербії часто називають проєвропейським політиком, а з іншого, закидають йому тяжіння до авторитаризму. У Сербії президент виконує переважно представницькі функції. Очікується, що Вучич призначить своїм наступником на прем'єрський пост однодумця, що зміцнить його позиції як глави держави.