СБУ: Обстріл генконсульства Польщі у Луцьку та перекриття траси на Львівщині – ланки одного ланцюга

31 Березня 2017, 17:16

Обстріл Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку та  спроба перекриття траси "Львів – Рава-Руська" є частинами спрямованої підривної діяльності, яка була спланована спецслужбами Російської Федерації. Про це повідомили у прес-службі СБУ у п'ятницю, 31 березня.

Зазначається, що 29 березня в адміністративне приміщення Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку влучив постріл з ручного протитанкового гранатомета, а о 10:15 того ж дня група у складі приблизно ста осіб намагалася перекрити рух автотранспорту на трасі «Львів – Рава-Руська». Акція мала тривати до 22-ї вечора, її учасники були орієнтовані на активний опір правоохоронцям.

"Час і спосіб проведення акцій свідчать про координацію обох провокацій з метою загострення українсько-польських міждержавних стосунків та оперативної обстановки у середині держави. Залучені за 150 – 200 гривень учасники провокації, серед яких був лише один етнічний поляк, палили шини і тримали в руках виготовлені заздалегідь транспаранти. Серед учасників провокації – особи без постійного місця мешкання та 22 неповнолітніх. Серед організаторів – уродженець Луганщини та мешканка Львова, яка перебуває на обліку у психдиспансері", – йдеться у повідомленні.

Правоохоронці розблокували автомобільне сполучення та опитали 92 затримані особи. В організаторів акції вилучено письмові, а також електронні інструкції стосовно порядку її організації та проведення. Також в учасників провокації вилучили фаєри та димові шашки.

Того ж дня СБУ відкрила кримінальне провадження.

"Замовником реалізації протиправного задуму російських спецслужб є лідер радикальної громадської організації «Наждак» Микола Дульський, який переховується на території РФ, і якого розшукують українські правоохоронці за погрозу вбивства". – додали у відомстві.

Нагадаємо, у ніч на 29 березня у будівлі Генерального консульства Польщі в Луцьку стався вибух. СБУ припускає, що будівлю обстріляли з гранатомета РПГ-26, серед версій слідство розглядає терористичний акт.

Згодом стало відомо, що Польща вирішила тимчасово закрити всі консульські установи в Україні, поки їм не буде надано цілодобову охорону, а винні в інциденті у Луцьку не будуть покарані.

У СБУ озвучили версії обстрілу генконсульства Польщі в Луцьку. За однією з версій, обстріл могла здійснити людина, яка не отримала візу.