Польща вирішила тимчасово закрити всі консульські установи в Україні

29 Березня 2017, 16:16

Усі польські консульські установи в Україні тимчасово закриють до того часу, поки їм не буде надано цілодобову охорону, а винні у сьогоднішньому інциденті у Луцьку не будуть покарані. Про це йдеться у заяві МЗС  Польщі, оприлюдненій на сайті посольства республіки в Україні.

Згідно з заявою, МЗС Польщі викликало посла України в Польщі Андрія Дещицю. В ході розмови віце-міністр Ян Дзєдзічак висловив глибоку стурбованість і обурення фактом обстрілу Генерального Консульства Польщі в Луцьку.

«Він наполегливо вимагав, аби українська сторона застосувала рішучі і негайні дії з метою виявлення і покарання виконавців, а також забезпечила ефективну цілодобову охорону польських дипломатично-консульських установ, акредитованих на території України. Польська сторона наголосила, що, відповідно до положень Віденської конвенції про консульські стосунки, держава, яка приймає представництво, зобов`язана використовувати усі відповідні засоби для того, щоб запобігти будь-яким замахам на консульських працівників, а також на місця їхньої служби», – наголошується у повідомленні.

 «Віце -міністр Дзєдзічак повідомив, що до часу, поки вищеназвані очікування Польської сторони не будуть виконані, усі польські консульські установи в Україні будуть зачинені. Незважаючи на закриття консульських установ, консули Республіки Польща будуть надавати необхідну допомогу громадянам Польщі», – йдеться у заяві.

Читайте також: СБУ знайшла "зачіпки" у справі про обстріл генконсульства Польщі у Луцьку

Нагадаємо, у ніч на 29 березня у будівлі Генерального консульства Польщі в Луцьку стався вибух. СБУ припускає, що будівлю обстріляли з гранатомета РПГ-26, серед версій слідство розглядає терористичний акт.