Тереза Мей офіційно дала старт Brexit

29 Березня 2017, 07:36

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей вечором у вівторок, 28 березня, підписала лист, яким офіційно запустила процедуру виходу своєї країни з Євросоюзу. Заява про Brexit очікується вдень у середу, 29 березня, коли Мей виступить у британському парламенті.

Лист з офіційним повідомленням доправлять президенту Європейської Ради Дональду Туску у середу. Це зробить посол Великої Британії у ЄС сер Тім Барроу. У такий спосіб буде застосована стаття 50-та Лісабонського договору.

З часу референдуму у Великій Британії, під час якого вирішилась доля Brexit, минуло дев'ять місяців.

Очікується, офіційна позиція ЄС щодо переговорів з Великою Британією буде сформована трохи пізніше цієї весни.

Нагадаємо, королева Великобританії Єлизавета II офіційно схвалила закон про Brexit 16 березня. До цього законопроект в незмінному вигляді схвалили обидві палати парламенту.

Процес виходу Великобританії з ЄС триватиме два роки.

Як повідомлялося, парламент Великої Британії 1 лютого підтримав у першому читанні законопроект, який дозволяє прем'єр-міністру Терезі Мей почати процедуру виходу країни з Євросоюзу.

Під час референдуму 24 червня 2016 року 51,9% британців проголосували за вихід Великої Британії з ЄС (Brexit), що спровокувало підвищену волатильність на світових фінансових ринках. При цьому 62% Шотландців висловилися за збереження британського членства в ЄС, а 32% виступили за Brexit.