Теракт біля будівлі парламенту в Лондоні: Поліція розкрила деталі про нападника

27 Березня 2017, 10:09

Терорист Халід Масуд, який скоїв напад біля будівлі парламенту в Лондоні, діяв без спільників і ні з ким не координував свій план, з'ясувала поліція Лондона. Як сказав представник поліції Ніл Басу, є ймовірність, що слідчі не зможуть з'ясувати мотиви Масуда.

"Ми всі повинні прийняти той факт, що є можливість того, що ми ніколи не дізнаємося, чому він це зробив. Ця таємниця померла разом з ним", – сказав він журналістам.

Втім, Басу додав, що навіть якщо Масуд діяв сам в процесі підготовки до атаки, "поліції потрібно абсолютно точно встановити, чому він зробив ці невимовні дії". Це, за його словами, необхідно, щоб заспокоїти жителів міста, а також відповісти на питання рідних загиблих і постраждалих.

Окрім того, поліцейські підтвердили, що напад було зупинено за 82 секунди.

Раніше повідомлялося, що Халід Масуд підтримував терористичні організації грошима. Тим часом, міністр внутрішніх справ Великої Британії Ембер Радд вимагає, щоб WhatsApp і інші системи текстових повідомлень повинні надати доступ до своїх контентів спеціальним службам.

"Ми повинні бути впевнені в тому, що такі організації, як WhatsApp, і багато інших того ж типу, не пропонують свої платформи в якості секретних засобів зв'язку терористів між собою", – сказала міністр.

Вона також вимагає від комунікаційних компаній забезпечити більш надійний захист від публікації на їх сайтах матеріалів терористичної спрямованості.

Заява прозвучала на тлі повідомлень, що терорист, який напав на перехожих біля будівлі британського парламенту, користувався месенджером WhatsApp.

Напередодні у Бірмінгемі поліція заарештувала ще одиного чоловіка у справі про теракт. Як повідомила лондонська поліція, 30-річний чоловік була заарештований за підозрою в підготовці терактів.

Раніше повідомлялося, що за ґратами перебуває дев’ять затриманих, іще одну особу відпустили під заставу на час розслідування.

Нагадаємо, у центрі британської столиці невідомий чоловік наїхав на пішоходів, а потім накинувся з ножем на поліцейського. У результаті загинули четверо осіб, включаючи нападника і поліцейського, більше 40 постраждали, українців серед них нема.

Поліція розцінює подію як теракт. За попередніми даними, зловмисник міг бути пов'язаний з радикальними ісламістами. Відповідальність за теракт в Лондоні взяло на себе угрупування «Ісламська держава».