Рада безпеки ООН ухвалила резолюцію про захист культурної спадщини у збройних конфліктах

24 Березня 2017, 19:19

Рада безпеки Організації об'єднаних націй ухвалила резолюцію про захист культурної спадщини у збройних конфліктах. Про це йдеться в повідомленні місії України в ООН у Twitter.

"Резолюція засуджує незаконне знищення культурної спадщини, а також розграбування і підтверджує, що такі дії можуть бути визнані військовим злочином", – йдеться у повідомленні.

Документ закликає вжити заходів для попередження та припинення контрабанди і незаконного обігу культурних цінностей, а також налагодити широкомасштабне співробітництво між правоохоронними та судовими органами за підтримки ЮНЕСКО та Інтерполу. Крім того, резолюція передбачає, що захист культурної спадщини буде включатися в завдання миротворчих місій ООН.

Резолюцію ініціювали Італія і Франція, Україна — серед співавторів документа.

Нагадаємо, 13 лютого Рада безпеки ООН ухвалила першу в своїй історії резолюцію щодо захисту критичної інфраструктури від терористичних атак №2341, ініційовану Україною. Резолюція має на меті підвищення ефективності міжнародних зусиль з протидії терористичних атак проти об'єктів критичної інфраструктури, зокрема в рамках Глобальної контртерористичної стратегії ООН.