Суддя Чаус попросив у президента Молдови політичного притулку

9 Березня 2017, 16:16

Захист заарештованого у Молдові українського судді-втікача Миколи Чауса звернувся до президента Молдови із заявою про надання йому політичного притулку. Цю інформацію у четвер, 9 березня, підтвердили  кореспондентові агентства «Укрінформ» глава Антикорупційної прокуратури Молдови Віорел Морар.

За його словами, сторона захисту звернулася до президента Молдови із заявою про надання Миколі Чаусу політичного притулку.

Нагадаємо, 7 березня стало відомо, що Антикорупційна прокуратура Молдови отримала запит від Генпрокуратури України про екстрадицію судді Миколи Чауса та почала підготовку документів на екстрадицію. 

Детективи Національного антикорупційного бюро України особисто відвезли документи на екстрадицію українського судді.

Як повідомлялося, 1 березня суддя Микола Чаус був затриманий в Молдові. За словами Віорела Мораря, він сам здався правоохоронцям в Кишиневі, зізнавшись, що незаконно перетнув кордон. 2 березня суд у Кишиневі заарештував Чауса на 15 діб.

Як відомо, 9 серпня 2016 року НАБУ та СПА викрили суддю Дніпровського районного суду міста Києва Миколу Чауса, який отримав $150 тисяч хабара. Він розділив гроші на дві частини: $80 тис приховав у дволітровій банці в районі озера Малинівка і Садового товариства «Приозерне», решту $70 тис залишив в автомобілі.

11 серпня 2016 року судді Чаусу повідомили про підозру. Одразу заарештувати суддю не вдалося через суддівський імунітет. 6 вересня Верховна рада проголосувала за арешт Чауса. Однак того ж дня стало відомо, що Чаус втік. Згідно з обліками Інтерполу, з 11.11.2016 Чаус перебував у міжнародному розшуку з метою арешту та подальшої екстрадиції в Україну. Суд заочно заарештував  Чауса 18 січня.