Нафтогаз звинуватив Газпром в порушенні умов транзитного контракту

28 Лютого 2017, 12:34

Російський газовий монополіст компанія «Газпром» порушив умови контракту щодо забезпечення тиску газу в українську газотранспортну систему, повідомила прес-служба «Нафтогазу України».

«Станом на 8:00 вівторка рівень тиску на ГВС Суджа впав до рекордно низького за останні роки рівня 49,7 атм замість контрактних 60,0 атм», – йдеться в повідомленні.

Згідно з ним, «Газпром» також порушує умови транзитного контракту щодо максимального рівня добових коливань заявок на відбір газу в пунктах виходу з ГТС України, які не повинні перевищувати 4,5% за пунктом Ужгород, але в окремі дні лютого цей показник в два рази перевищував норму.

Крім того, в окремі періоди поточного місяця якість газу, який подавався з Росії, не відповідало передбаченими контрактом фізико-хімічними показниками.

У «Нафтогазі» підкреслили, що систематичне недотримання «Газпромом» умов транзитного контракту створює ризики для безперебійного постачання газу в європейському напрямі.

Нагадаємо, після рішення Єврокомісії про розширення доступу Газпрому до OPAL транзит газу через Україну різко зменшився.

Як повідомлялося, Газпром та Нафтогаз подали взаємні позови до Стокгольмського арбітражу. Суд відмовився об'єднати ці позови.