Ізраїль відмовився продовжити візу голові відділення Human Rights Watch

24 Лютого 2017, 11:57

Ізраїльська влада відмовилися продовжити робочу візу директору відділення правозахисної організації Human Rights Watch Омару Шакіру. Про це повідомляється на сайті організації.

Як стверджується в листі ізраїльського департаменту, який займається видачею дозволу на роботу, Human Rights Watch «служить палестинській пропаганді, помилково називаючи себе правозахисною організацією». 

Як заявив заступник директора Human Rights Watch Іен Левайн, рішення влади країни «має стурбувати кожного, хто піддає сумніву прихильність Ізраїлю базовим демократичним цінностям». «Сумно, що ізраїльський уряд, мабуть, не може або не хоче відрізняти виправдану критику його дій від політичної пропаганди», – сказав він.

Нагадаємо, парламент Ізраїлю 6 лютого схвалив закон, що дозволяє легалізувати нові поселення на Західному березі річки Йордан. Палестинці називають це рішення «узаконеною крадіжкою» і вважають його серйозною загрозою будь-яким мирним домовленостям.

Зміни дозволять Ізраїлю юридично закріпити за новими власниками ділянки, на яких ізраїльтяни вже збудували свої будинки. Йдеться про передачу цих земель в оренду нинішнім користувачам разом із виплатою компенсації палестинським власникам або наданням інших земельних ділянок.

Закон легалізує понад 3800 будинків. У схваленому документі йдеться, що палестинці, які спочатку володіли землею, отримають в якості компенсації гроші або іншу ділянку землі.

До своєї інавгурації нинішній президент США Дональд Трамп різко критикував політику адміністрації Обами щодо Ізраїлю. Зокрема й через те, що представник США в Раді Безпеки ООН не наклав вето на резолюцію Радбезу, що засуджувала політику розбудови ізраїльських поселень на палестинських територіях.

16 січня у підсумковій заяві міжнародної конференції в Парижі за участю представників 75 країн і міжнародних організацій делегати закликали до створення незалежної палестинської держави, яка повинна «мирно співіснувати» з Ізраїлем.