Іспанський посол пояснив провокацію проти Зозулі неосвіченістю футбольних фанатів

22 Лютого 2017, 15:15

Ситуація з українським футболістом Романом Зозулею, якого іспанські футбольні фанати з лівими поглядами звинуватили у нацизмі, є наслідком їхнього низького культурного рівня і недостньої освіченості. Про це заявив в інтерв'ю Укрінформу посол Іспанії в Україні Херардо Бугайо Оттоне

"По-перше, зауважу, що іспанські лівацькі групи чомусь вважають російського президента Путіна також лівим і з огляду на це дуже його підтримують. Це абсолютно незрозуміло, тому що Путін у жодному разі не є лівим! Окрім того, зараз у всьому світі люди багато спілкуються через інтернет і, вже маючи якусь думку, знаходять тих, хто її поділяє. В результаті у тому котлі, де вони всі варяться, з'являється якась невелика "бульбашка", яку прихильники якоїсь точки зору разом роздувають. Це стосується і ситуації з українським футболістом Романом Зозулею", – сказав Бугайо Оттоне.

Він зазначив, що невеличка група ультрас, культурний рівень яких легко можна уявити, побачила фотографію футболіста з якоюсь зброєю (ультрас "Райо Вальєкано" оприлюднили документи, в яких вказують на зв'язок Зозулі з батальйоном "Азов", а також фото, де Роман тримає зброю – ред.) і почали між собою це обговорювати. Підживлюючи один одного, вони висунули вимогу президентові клубу "Райо Вальєкано" не проводити трансфер футболіста, хоча він не має жодного стосунку до якихось екстремістських рухів.

За словами дипломата, це все відбулося тому, що футбольні фанати недостатньо освічені. Приміром, хлопців із козацькими зачісками (оселедцями або чубами) вони порівнюють зі скінхедами.

Нагадаємо, 1 лютого 2017 року іспанський футбольний клуб "Бетіс" формально повернув собі українського футболіста Романа Зозулю, який напередодні підписав контракт з "Райо Вальєкано". Причиною стало звинувачення футболіста ліворадикальними фанами Райо в "нацизмі" через футболки з гербом України. 

Громадськість і Федерація футболу України відреагували на скандальний зрив трансферу Зозулі: ФФУ направила звернення до ФІФА і в іспанську Федерацію футболу. В результаті "Райо Вальєкано" запропонував футболістові повернутися, однак той заявив, що залишиться в "Бетісі".

Окрім того, 7 лютого під час матчу Кубка Німеччини з футболу вболівальники мюнхенської "Баварії" вивісили банер проти футболіста Романа Зозулі. Ультрас "Баварії" розтягнули банери з написами: "Наці, забирайтеся з футболу", "Зозуля, йди геть". Генеральний консул України в Мюнхені Вадим Костюк повідомив, що німецькому клубу направили лист з вимогою реакції, а також вибачень.