Опитування показало, як громадяни Латвії поводитимуться у разі нападу Росії

22 Лютого 2017, 14:24

Міністерство оборони Латвії провело опитування серед громадян, яке показало бойовий дух населення балтійської країни.

За те, що потрібно захищати Латвію усіма засобами, висловилися більшість респондентів у віці від 17 до 25 років і старше 60 років. Це жителі переважно з вищою освітою, з латиською мовою спілкування в сім'ї, зайняті в громадському секторі, із середніми та високими доходами, проживають під Ригою і в Відземе, а також на селі.

У разі нападу Росії 39% жителів нічого не робили б або намагалися б виїхати з країни.

На питання, що вони зробили б, якби Росія напала на Латвію, 8% респондентів відповіли, що вступили б у Земессардзе (латвійська добровільна збройна організація, що є частиною Національних збройних сил Латвійської Республіки – ред.), 7% – що надали б збройний опір, не вступаючи в Земессардзе, 24% – надали б допомогу тим, хто чинить опір.

14% опитаних виїхали б за кордон, 6% зробили б щось інше, 25% не робили б нічого і намагалися б жити, як раніше.

Зазначається, що 16% опитаних чоловіків вступили б у Земессардзе, 15% надали б збройний опір, не вступаючи в Земессардзе, 15% надали б допомогу опірним, 11% покинули б Латвію, 6% зробили б щось інше, 20% не робили б нічого.

55% респондентів вважають, що Латвія варта того, щоб в разі військового вторгнення захищати її всіма можливими засобами, навіть якщо це вимагало б великих людських жертв. 26% опитаних не поділяють цю думку.

В опитуванні, проведеному в листопаді 2016 року центром соціологічних досліджень SKDS, взяло участь 1 019 постійних жителів Латвії у віці 17-74 років.

Як повідомлялося, президент Петро Порошенко заявив, що для нападу на Україну РФ може використовувати військовий контингент в Придністров'ї.

Раніше президент України повідомив, про загрозу повномасштабної російської агресії. За словами Петра Порошенка, про загрозу свідчить розгортання російських військ та озброєння біля українського кордону.

Нагадаємо, у Латвії пройдуть масштабні військові навчання за участі країн НАТО.