В ОБСЄ попередили про реальний ризик ескалації на Донбасі

21 Лютого 2017, 19:21

Міжнародні зусилля з урегулювання ситуації на сході України поки не принесли реальних результатів, водночас, останні загострення ситуації на Донбасі свідчать про "реальний ризик ескалації". Про це заявив під час засідання РБ ООН з питань конфліктів у Європі генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр.

"Недавнє зростання бойових дій (на сході України – ред.) нагадує про реальний ризик ескалації, і це призводить до страждання населення в зоні конфлікту", – підкреслив Заньєр.

Він нагадав, що і головний спостерігач в Україні посол Ертурул Апакан, і представник ОБСЄ у Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік представляли брифінги щодо розвитку ситуації на місцях. "Втім, прогрес у мирному врегулюванні поки не досягнутий попри величезні зусилля із забезпечення миру", – констатував глава ОБСЄ.

Він також засудив рішення Москви щодо визнання дійсними документи "Л/ДНР".

"Я занепокоєний, що недавнє оголошення про визнання Росією документів, виданих самопроголошеними республіками, ускладнює виконання Мінських домовленостей", – зауважив Заньєр.

Глава ОБСЄ також наголосив на необхідності забезпечити свободу й безпеку пересування місії спостерігачів ОБСЄ, яка повинна виконувати свою функцію: "Нам потрібна політична участь сторін і міжнародного співтовариства", – сказав він.

Заньєр підкреслив, що зараз СММ спостерігає за нещодавно оголошеним режимом припинення вогню та наголосив, що вважає відведення важкого озброєння "ключовим кроком для деескалації".

Нагадаємо, 15 лютого в  Мінську під час переговорів Тристоронньої контактної групи сторони домовилися відвести озброєння і спецзасоби від лінії розмежування на Донбасі до 20 лютого. Тим часом, окупаційні війська посилюють обстріли з важкої зброї на всіх напрямках.