Український нардеп запропонував Трампу здати Крим в оренду Росії – NYT

20 Лютого 2017, 09:49

В адміністрацію президента США Дональда Трампа надійшов неофіційний план щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі та скасування санкцій США проти Росії. Про це в неділю, 19 лютого, повідомило американське видання The New York Times. 

За даними газети, пропозиції передали колишньому радникові Трампа з питань національної безпеки Майклу Флінну незадовго до його відставки. План розробив український депутат Андрій Артеменко, який очолює політичну силу "Солідарність правих сил" та входить до депутатської фракції Радикальної партії Олега Ляшка.

Головним пунктом неофіційного плану зазначається вивід російських збройних формувань з Донбасу в обмін на проведення в Україні референдуму щодо можливої передачі Криму в оренду Росії на 50 чи 100 років. У разі такого порозуміння між Києвом та Москвою можна було б скасувати санкції, запровадженні проти РФ. Такі пропозиції, хоч і не є незаконними, здається, значно вигідніші Росії, зазначає видання.

Артеменко стверджував, що отримав позитивні відгуки про цей задум з боку наближених до російського президента Путіна осіб. Крім того, український нардеп зазначав, що володіє доказами корумпованості чинного президента України Петра Порошенка, які можуть призвести до його відставки, пише газета.

У передачі документа Майклу Флінну брали участь особистий адвокат Трампа Майкл Коен та діловий партнер Трампа Фелікс Сейтер. Як зазначає видання, дружина Коена – українка, Сейтер, який народився в СРСР, а потім емігрував до США, допомагав бізнесмену Трампу вести бізнес із нерухомістю в Москві.

Ще одним фігурантом у передачі документа є колишній керівник передвиборчого штабу Трампа Пол Манафорт. Останній пішов у відставку за три місяці до виборів на тлі повідомлень про його ймовірну причетність до махінацій звинуваченого в корупції оточення колишнього президента України Віктора Януковича.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Пінчук у статті WSJ запропонував Україні погодитися на низку болісних компромісів заради миру. Зокрема, відкласти повернення Криму, а також погодитися на заморожування конфлікту на Донбасі. Він також запропонував Україні відмовитися у найближчій перспективі від вступу в Європейський союз і забути про членство в НАТО.

В адміністрації Порошенка відповіди на скандальну статтю Пінчука. Позиція АП опублікована під заголовком "Повага до України вкрай важлива для досягнення стабільного миру".

Для перевірки висловлювань Пінчука СБУ призначила судову семантико-текстуальну експертизу.