КВУ назвав політичні партії, які не подали звіти про використання бюджетних коштів

13 Лютого 2017, 17:29

Дві партії досі не оприлюднили фінансові звіти про використання бюджетних коштів. Про це повідомив гендиректор громадської організації Комітет виборців України Олексій Кошель.

"На сьогоднішній день ми отримали усі звіти, крім Радикальної партії Олега Ляшка та Опозиційного блоку", – заявив він.

При цьому Кошель нагадав, що партії повинні були оприлюднити фінансові звіти на офіційних веб-сайтах до 9 лютого.

Він також повідомив, що Опозиційний блок відмовився від фінансування партії з держбюджету.

"Те, що робить зараз Опозиційний блок і публічно відмовляється від державних коштів, я вважаю, що це просто свідома робота по підриву самої ідеї державного фінансування – звести ідею державного фінансування просто до абсурду, оскільки держфінансування – це насамперед прозорість партій", – підкреслив представник КВУ.

Кошель також повідомив, яке покарання може отримати Радикальна партія за порушення законодавства.

Читайте також: Журналісти назвали імена народних депутатів, яких має покарати НАЗК

"Щодо Радикальної партії, якщо не помиляюся, покарання виключно моральне чи адміністративне", – сказав він.

Разом з тим, аналітик КВУ Денис Рибачок заявив, що дії Радикальної партії можна трактувати як порушення порядку подання політичною партією фінансового звіту.

"Відповідно, це карається адміністративною відповідальністю, а саме штрафом, якщо я не помиляюся, 2 800 грн. Це питання до НАЗК, як вони будуть кваліфікувати такі дії", – резюмував він.

Нагадаємо, в жовтні 2015 року Верховна Рада України прийняла у другому читанні і в цілому закон, що передбачає фінансування політичних партій з державного бюджету. За III і IV квартал 2016 року чотири з шести українських політичних партій отримали державне фінансування статутної діяльності в сумі 141 млн 647 тис. грн.

Як повідомили в НАЗК, Народний фронт отримав 50 млн 272 тис. грн, партія Блок Петра Порошенка – 49 млн 543 тис. грн, об'єднання Самопоміч – 24 млн 923 тис. грн та Радикальна партія Олега Ляшка – 16 млн. 907 тис. грн.