Росія відправляла до Євросоюзу агентів ФСБ під виглядом біженців – німецькі ЗМІ

10 Лютого 2017, 12:07

Німецький телеканал ZDF показав документальну стрічку «Холодна війна Путіна», у якій йдеться, як президент Росії Путін протягом років відправляв до Німеччини агентів ФСБ під виглядом біженців для дестабілізації ситуації в країні.

У стрічці один з «героїв» – колишній полковник ФСБ, який втік з Росії і з того часу перебуває в бігах. Автори фільму припускають, що він, можливо, найбільш високопоставлений офіцер російських спецслужб, який перебрався до Європи під час правління Путіна.

Як повідомляють автори стрічки, росіянин прослужив у структурі російських спецслужб 20 років і сам брав активну участь у спецопераціях щодо впровадження чеченських шпигунів під виглядом біженців у мусульманські громади Німеччини для подальшої дестабілізації в країні.

Автор стрічки Егмонт Кох зазначає, що загалом зустрічався з «героєм» фільму п’ять разів і провів понад 15 годин розмови, частково на камеру, частково без запису.

Зокрема, колишній полковник російських спецслужб ФСБ заявляв, що знає методи, відповідальних генералів і плани Кремля щодо дестабілізації ситуації на Заході за допомогою агентів під виглядом біженців.

При цьому російсько-американський історик Юрій Фельштинський впевнений, що для екс-працівника спецслужб це інтерв’ю було великим ризиком, і ФСБ докладе всіх зусиль, щоб знайти його.

Нагадаємо, у грудні 2016 року розвідка Німеччини звинуватила Росію у спробі дестабілізації країни. Для цього, на думку розвідки, Росія використовувала пропаганду, дезінформацію та кібератаки.

Окрім того, як повідомлялося, у новій стратегії безпеки Німеччини, оприлюдненій у червні 2016 року, Росія разом із тероризмом і хакерськими атаками опинилася в першій десятці загроз.