Одеських митників викрили на розкраданні нафти за «схемою Курченка»

3 Лютого 2017, 10:36

На Одещині співробітники СБ України спільно з прокуратурою та фіскальною службою викрили механізм контрабанди нафтопродуктів, організований митниками. Про це повідомив прес-центр СБУ.

Правоохоронці встановили, що механізм діяв упродовж 2012-2014 років за так званою «схемою Курченка». Чиновники діяли за попередньою змовою з низкою комерційних структур. Зловмисники під час оформлення вантажів надавали до митних органів фальсифіковані документи, за якими продукція начебто переміщується транзитом через територію України. 

Правоохоронці з’ясували, що фактично нафтопродукти відвантажувалися та зберігалися на сховищах підприємств у восьми областях України. Насправді продукція протиправно реалізовувалася на внутрішньому ринку. Внаслідок оборудки до державного бюджету не надійшло понад 1,2 мільярда гривень обов’язкових платежів.

Оперативники СБ України задокументували, що функціонуванню нелегальної схеми сприяла низка посадовців Одеської митниці, які здійснювали «прикриття» оборудки.

Трьом митникам та двом керівникам комерційних структур оголосили піозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України (зловживання владою).

Нагадаємо, Сергій Курченко перебуває в міжнародному розшуку з березня 2014 року. Він фігурує в кримінальному провадженні як керівник злочинної організації, яка протягом 2010 – 2014 рр. вчинила тяжкі та особливо тяжкі злочини у сфері господарських операцій зі скрапленим газом. Зокрема, Курченко організував незаконне заволодіння видобутого ПАТ "Укргазвидобування", ПАТ "Укрнафта" скрапленого газу на загальну суму 2,2 млрд грн шляхом його протиправного придбання на спеціалізованих аукціонах за цінами значно нижче ринкових, нібито для потреб населення. У той же час фактично скраплений газ членами злочинного угруповання надалі реалізовувався підконтрольними Курченку суб'єктами за ринковими цінами на території України.