Скандал із махінаціями: Фійон і його дружина майже п’ять годин давали покази слідчим

31 Січня 2017, 09:49

Кандидат на посадут президента Франції Франсуа Фійон і його дружина Пенелопа дали покази в рамках розслідування прокуратури у справі про розтрати подружжям державних коштів.

Як передає телеканал BFM TV, подружжя прибуло до приміщення фінансової прокуратури в Нантері в понеділок, 30 січня, після полудня. Їх допитували окремо і розмова зі слідчими тривала майже п'яти годин. Повідомляється, що ці свідчення є першими з початку розслідування.

Зі слів адвоката політика, слідчим надали свідоцтва щодо роботи Пенелопи Фійон як помічниці її чоловіка в парламенті країни, а також в журналі La Revue des deux mondes, що належить одному з друзів її чоловіка. 

Нагадаємо, прокуратура Франції розпочала попереднє розслідування у зв'язку зі скандалом довкола дружини кандидата в президенти від консервативної партії "Республіканці" Франсуа Фійона.

Французька газета Le Canard Enchaine 25 січня повідомила, що Франсуа Фійон, будучи депутатом парламенту, влаштував дружину на посаду своєї асистентки.

У результаті Пенелопа Фійон, працюючи формально, отримала як співробітниця апарату парламенту близько 600 тисяч євро. 

Офіційний представник Фійона Тьєррі Солер повідомив, що це звичайна практика, оскільки працевлаштування родичів у Франції не заборонено законом за умови виконання ними тієї роботи, за яку вони отримують зарплату.

Журналісти задають питання: в чому полягала робота, яку на посаді асистентки виконувала Пенелопа Фійон, і за яку отримувала таку високу платню? Подружжя Фійон перебувають у шлюбі з 1980 року, у них п'ятеро дітей.

Уродженка Уельсу Пенелопа Фійон завжди залишалася в тіні, ніколи не давала інтерв'ю, пояснюючи це тим, що є домогосподаркою і не бере участі в політичному житті свого чоловіка.