Опитування оцінило шанси Меркель і Шульца у перегонах за крісло канцлера Німеччини

26 Січня 2017, 13:08

Німецький телеканал ARD провів соціологічне опитування, яке оцінило шанси на перемогу екс-президента Європарламенту і нового лідера Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) Мартіна Шульца та лідерки християнських демократів Ангели Меркель у виборах канцлера Німеччини.

У разі прямих виборів Шульц і Меркель отримали б однаковий рівень підтримки – по 41% голосів виборців. Порівняно з опитуванням минулого місяця, рейтинг Шульца зріс на 5 пунктів, в той час як Меркель втратила 2 пункти. Канцлера обирають депутати Бундестагу, зазначає ЄП.

Дані опитування також свідчать, що 64% німців позитивно сприйняли новину, що Шульц буде кандидатом в канцлери від СДПН. Лише 14% висловились категорично проти. Опитування серед членів СДПН засвідчило, що 81% із них підтримують рішення висунути Шульца кандидатом від партії, і тільки 4% висловилися проти.

Нагадаємо, у листопаді ЗМІ повідомляли, що Шульц планує піти з посади президента ЄП, щоб повернутися в німецьку політику. Проте, за даними ЗМІ, Шульц дав зрозуміти своїм однопартійцям, щоб не розраховували на його кандидатуру у боротьбі за посаду федерального канцлера Німеччини.

Проте 24 січня лідер СДПН, міністр економіки і віце-канцлер ФРН Зігмар Габріель відмовився балотуватися на посаду канцлера Німеччини і запропонував на цю посаду кандидатуру колишнього голови Європарламенту Мартіна Шульца.