Foreign Policy: Історичні війни між Україною і Польшею є подарунком для Путіна

25 Січня 2017, 16:49

Починаючи з війни 2014 року Україна була у пошуку героїв, які б надихнути країну. Принаймні один з них тепер став загрозою для партнерства України з Польщею. Про це у статті Foreign Policy пише журналіст Іен Бейтсон.

В Україні Степана Бандера в основному пам'ятають як засновника націоналістичного руху, який боровся з радянською армією на заході України під час Другої світової війни. 

«Після того, як російська пропаганда спробувала применшити значення революції Майдану, називаючи її виключно протестом ультраправих, українці почали використовувати Бандеру як символ, щоб тролити Кремль, і його популярність в країні продовжує зростати», – пише автор.

У перший день Нового року тисячі українців пройшли маршем у містах по всій країні, щоб відзначити день народження Бандери. Тільки у столиці України, понад 2000 осіб взяли участь у ході, несучи факели через центр.

«Проблема полягає в тому, що в сусідній Польщі, Бандера знаходиться на тому ж рівні, що Адольф Гітлер і його найближче оточення. Поляки різних політичних переконань вважають, що він співпрацював з нацистами, а його послідовники знищували цивільне населення Польщі», – підкреслює журналіст.

Протягом станніх місяців українські та польські дипломати намагаються запобігти дипломатичній кризі. Але в обох країнах націоналізм зростає, вважає автор.

Президент Петро Порошенко відвідав Варшаву 2 грудня минулого року, намагаючися запевнити польських керівників, що Україна віддана партнерству з Польщею для створення противаги російському впливу в Східній Європі і для мінімізації наслідків конфліктів щодо історії. «Але на тлі наростаючого націоналізму з обох боків, наразі неясно, чи вистачить цих зусиль», – пише автор.

«З часів Майдану польсько-українські відносини були особливо близькими, обидва уряди відклали суперечки минулого, щоб спільно протистояти Москві. Після початку бойових дій на сході України, Польща стала третім за величиною постачальником несмертельної військової допомоги, необхідної гуманітарної та фінансової допомоги», – зазначає журналіст.

Але, в той час як обидва уряди, як і раніше, об'єднує їх протистояння Москві, «націоналістичний популізм в обох країнах відіграє все більше руйнівну роль».

Нагадаємо, під Києвом невідомі сплюндрували український та польський меморіали жертвам НКВС на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили».