В Астані стартував другий день переговорів щодо Сирії

24 Січня 2017, 08:50

У столиці Казахстану Астані стартував другий день переговорів щодо Сирії. Сторони конфлікту обговорюють пропозиції, озвучені під час першого дня переговорів.

За підсумками першого дня переговорів щодо Сирії в Астані пакет пропозицій сторін конфлікту був переданий представникам опозиції і режиму Башара Асада за допомогою делегацій Туреччини, Росії та ООН.

Представники опозиції вимагають від режиму Асада і союзників: припинити порушувати перемир'я, відкрити доступ для гуманітарної допомоги у заблоковані райони Сирії, вивести проіранськи загони з країни, звільнити з в'язниць режиму Асада в'язнів, заарештованих з політичних мотивів.

У той же час представники Асада вимагають припинити на час бойові дії в Сирії, з тим, щоб чітко розділити противників режиму на помірну опозицію і терористів. Під час сьогоднішнього раунду переговорів обговорюватиметься реакція сторін на озвучені пропозиції.

Окрім того, голова МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр повідомив, що переговори в Астані є проміжним етапом сирійського врегулювання. Про це він заявив після зустрічі з Верховним комісаром ООН у справах біженців Філіппо Гранді і виконавчим директором Всесвітньої продовольчої програми організації Ертаріном Казина.

За його словами, Німеччина бере участь в переговорах з врегулювання сирійського конфлікту в якості спостерігача.

«Астана – проміжний етап. Вважаю, що врегулювати сирійську проблему політичним шляхом можна буде в Женеві за участю Міжнародної групи підтримки Сирії. Стійкий мир в Сирії можливий тільки за участю країн регіону», – сказав Штайнмаєр.

Зі слів речник повстанських груп Яхья аль-Аріді, перший день непрямих переговорів пройшов "продуктивно". Переговори щодо врегулювання ситуації в Сирії проходить за зачиненими дверима, після запланована підсумкова прес-конференція.​