Переговори в Казахстані як друга спроба встановити мир у Сирії. Огляд інопреси

23 Січня 2017, 15:02

У столиці Казахстану Астані 23 січня стартували дводенні переговори щодо мирного врегулювання війни у Сирії. На них зустрінуться непримиренні сторони конфлікту – представники опозиції та уряду Сирії. Як зазначає Reuters, ці переговори дозволять вперше посадити сторони конфлікту за загальний стіл, оскільки попередня спроба зробити це за посередництва ООН Женеві в провалилася ще на початку минулого року.

Заступник міністра закордонних справ Казахстану Роман Василенко розказав у коментарі Reuters, що поки невідомо, чи зустрінуться сторони особисто або спілкуватимуться через посередників.

Представник делегації опозиції Яхья аль-Аріді зазначив, що предметом переговорів буде тільки питання підтримки крихкого перемир'я, у порушенні якого повстанці звинувачують режим Асада.

Голова делегації сирійського уряду Башар аль-Джафарі також підтвердив, що переговори стосуватимуться збереження режиму припинення вогню, який набрав чинності в грудні. Він також у розмові з репортерами на борту літака, який летів з Дамаска в Астану, критично висловився про роль Туреччини у переговорах.

«Туреччина порушує суверенітет Сирії, тому сирійсько-турецького діалогу не існує», – сказав представник Асада.​

Ситуацію щодо врегулювання ускладнює і те, що ініціатори зустрічі Росія і Туреччина, як і раніше, розходяться з щодо принципового питання – чи збережеться влада за Асадом або його відставка має бути частиною процесу сирійського перемир'я.

Проте спостерігачі за переговорами зазначають, що у бцдь-якому випадку зустріч в Астані може дати поштовх Женевським переговорам на чолі з Організацією Об'єднаних Націй.

Применшена роль США

Британське видання The Times, аналізуючи початок переговорів в Астані, звертає увагу на те, що США, які очолюють міжнародну коаліцію проти терористичного угрупування «Ісламська держава», має статус лише третьої сторони. Вашингтон представлятиме посол США в Казахстані, спеціальну делегацію на ці переговори Білий Дім вирішив не відправляти. 

Зустріч проходить в момент, коли влада в США переходить від одного президента до іншого, а кабінет Трампа ще повністю не затверджений.

Як пише видання, Росія запропонувала взяти участь в переговорах генералу Майклу Флинну, якого Трамп обрав своїм радником з питань національної безпеки.

Однак Іран заявив, що присутність США на переговорах небажана.

Для чого це Казахстану?

Таке питання задає у своєму матеріалі видання Deutsche Welle. Як розповів німецький експерт з Центральній Азії Міхаель Лаубш, переговори в Астані за посередництва Казахстана підвищують вагу країни на міжнародній арені. 

«Казахстан зараз є непостійним членом Ради безпеки ООН і має успішний досвід переговорів за іранською ядерною програмою в Астані», – сказав Лаубш.

Окрім того, Казахстан, як нафтова країна, зацікавлена у максимальній стабільності ринків і, відповідно, в безпеці наявних і майбутніх трубопроводів як в Сирії, так і в Туреччині. Також експерт вказує на те, що Казахстан в Сирії має конкретні завдання у сфері безпеки. У лавах терористичних організацій в Сирії воюють бойовики з Казахстану і кожен з цих терористів становить небезпеку для республіки.

Для чого це Росії?

Переговори стануть реальною перевіркою для Росії, яка намагається перетворитися з учасника конфлікту у мирного посередника, підкреслює The Guardian.

«Це справжня перевірка сили Росії і її впливу на режим та Іран як гаранта угоди. Якщо вона не зможе виконати цю роль, далі буде ще більший провал. Росія хоче перетворитися з безпосереднього учасника бойових дій в гаранта, в нейтральну сторону​», – заявив лідер делегації сирійської опозиції Мохаммед Аллуш.

Видання підкреслює, що на переговори в Астані Москва запросила всі опозиційні угруповання, окрім терористів ІД і «Джабхат Фатех аш-Шам», проте після запеклих внутрішніх суперечок колись потужне, підтримуване Туреччиною угруповання «Ахрар аш -Шам» відмовилася прийняти в них участь. Це означає, що десятки тисяч бійців фактично залишаються за рамками переговорів. Така ж ситуація мала місце в 2016 році під час переговорів в Женеві.

Нагадаємо, переговори з врегулювання сирійської кризи в Астані проходять за закритими дверима, після запланована підсумкова прес-конференція.