США розпочали переговорили щодо перенесення свого посольства в Єрусалим

22 Січня 2017, 20:34

США знаходяться на початковому етапі переговорів щодо перенесення свого посольства з Тель-Авіва до Єрусалиму. Про це повідомив прес-секретар Білого дому Шон Спайсер.

"Ми знаходимося на самому початковому етапі обговорення цього питання", – зазначив він, коментуючи в бесіді з журналістами можливість перенесення диппредставництва.

Під час передвиборної кампанії президент США Дональд Трамп обіцяв розглянути питання про перенесення посольства і добитися офіційного визнання Єрусалиму як єдиної і неподільної столиці ізраїльської держави.

Статус Єрусалима залишається одним з найбільш гостріших питань палестино-ізраїльського конфлікту. Палестинці вважають Східний Єрусалим столицею своєї майбутньої держави, а ізраїльська сторона наполягає на тому, що все місто є єдиною і неподільною столицею Ізраїлю.

Президент США також пообіцяв, що змінить ситуацію в ООН після своєї інавгурації. Так він відреагував на рішення США не накладати вето на резолюцію Ради Безпеки ООН, яка забороняє Ізраїлю будувати нові поселення на палестинських територіях. Проте Ізраїль розширив програму розбудови поселень у Східному Єрусалимі.


Офіційно місто Єрусалим було оголошено столицею у 1950 році за рішенням Кнесету. Світова спільнота не визнає цього, тому всі посольства знаходяться в Тель-Авіві.

Закон про перенесення американського посольства в Єрусалим був схвалений членами Конгресу США ще в 1995 році. Однак, прагнучи уникнути загострення ситуації на Близькому Сході, реалізацію цього закону відкладали.

На паризькій мирній конференції закликали Ізраїль повернутися до кордонів 1967 року.