Клімкін назвав шляхи посилення місії ОБСЄ на Донбасі

17 Січня 2017, 16:57

В України є чіткий план щодо того, яким чином можна посилити спостережну місію ОБСЄ на Донбасі. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Місія і всі спостерігачі намагаються виконувати свою роботу і принести мир на Донбас, але ми повинні дозволити їм це робити. А сьогодні Росія блокує роботу місії, не даючи доступу до значної частини території Донбасу, а саме до тих ділянок, де знаходиться зброя і російські регулярні війська", – сказав Клімкін.

Він зазначив, що необхідно повністю забезпечити доступ спостерігачів до неконтрольованої ділянки кордону.

"Ми маємо дані, що зараз продовжується поставка всього – боєприпасів, найманців, ротація регулярних військ", – констатував Клімкін. За його словами, Україна має чіткий план, як забезпечити цілодобовий доступ.

"Для цього необхідно створити бази до неконтрольованої ділянки кордону, розташувати відповідне обладнання спостереження, поставити представників ОБСЄ з нашого боку кордону і дозволити їм робити інспекцію", – зазначив міністр.

Читайте також: Введення на Донбас збройної місії ОБСЄ повинні схвалити всі країни-учасниці Організації – Хуг

Окрім того, за словами Клімкіна, необхідно мати більше спостерігачів і технічного обладнання, щоб забезпечити цілодобовий доступ до неконтрольованої ділянки кордону, оскільки обстріли відбуваються саме вночі. Ще одним завданням, за словами Клімкіна, є вирішення питання, хто виконуватиме завдання з контролю за роззброєнням.

Міністр зазначив, що Україна має амбітні очікування від австрійського головування в ОБСЄ.

"Ми будемо дуже послідовно працювати з австрійськими партнерами, щоб разом досягти їх втілення", – резюмував глава МЗС.

Нагадаємо, 16 січня президент України Петро Порошенко провів зустріч із головою ОБСЄ Себастіаном Курцом, під час якої мова йшла про розміщення озброєної поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі.  Сторони підтвердили, що важливо продовжувати започатковану німецьким головуванням роботу над питанням розміщення озброєної поліцейської місії ОБСЄ в регіоні.