Президетна Європарламенту не змогли обрати у першому турі

17 Січня 2017, 12:47

Жоден із шести кандидатів не зумів набрати абсолютну більшість голосі у першому раунді турі виборів президента Європейського парламенту.

"Оскільки ніхто з кандидатів не набрав абсолютної більшості голосів, ми переходимо до другого туру виборів", – оголосив глава Європарламенту Мартін Шульц, який залишаю свою посаду.

Дотримуючись процедури, він запитав кандидатів, чи не знімає хто-небудь з них свою кандидатуру. Ніхто з шести кандидатів не повідомив про відмову від подальшої участі у виборах.

Також за процедурою, Шульц нагадав, що між першим і другим виборами може бути висунута нова кандидатура. Євродепутати зберуться о 15:00 за київським часом для голосування в другому турі.

Всього за процедурою виборів голови асамблеї може пройти чотири тури. Якщо жоден з кандидатів не отримає абсолютної більшості голосів у трьох турах, то голову оберуть простою більшістю в четвертому і останньому турі з двох кандидатів, які набрали найбільшу кількість голосів в третьому турі.

Всі чотири тури проходять в один день. Відкриваючи вибори, Шульц оголосив, що у вівторок на пленарній сесії Європарламенту не буде ніяких інших питань, крім голосування по кандидатурі глави ЕП.

Загалом на посаду претендували сім кандидатів. Однак перед самим голосуванням бельгієць Ґі Верхофстадт зняв свою кандидатуру. 

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що чинний президент Шульц планує піти з посади президента ЄП, щоб повернутися в німецьку політику. Проте, за даними ЗМІ, він дав зрозуміти своїм однопартійцям, щоб вони не розраховували на його кандидатуру у боротьбі за крісло канцлера Німеччини.

Згідно із прогнозами VoteWatch Europe, кандидати від двох найбільших груп Європарламенту Джанні Піттелла (група "Соціалістів і демократів") і Антоніо Таяні (Європейська Народна партія) є фаворитами у передвиборчій гонці за місце президента ЄП.