На паризькій мирній конференції закликали Ізраїль повернутися до кордонів 1967 року

16 Січня 2017, 09:53

У підсумковій заяві міжнародної конференції в Парижі за участю представників 75 країн і міжнародних організацій делегати закликали до створення незалежної палестинської держави, яка повинна «мирно співіснувати» з Ізраїлем, повідомляє Reuters.

При цьому представники Ізраїлю і Палестинської адміністрації у роботі форуму участі не брали. У документі йдеться також, що в якості основи для врегулювання конфлікту Ізраїль повернутися до кордонів 1967 року.

Міністерство закордонних справ Ізраїлю розкритикувало саміт з мирного врегулювання на Близькому Сході у Парижі як "непотрібний" захід та заявило, що він віддалив перспективу миру. Організація визволення Палестини (ОВП) натомість привітала заклик Паризької конференції до подолання конфлікту.

При цьому підписувати комюніке за підсумками Паризької конференції відмовилася Велика Британія. В уряді цієї країни не впевнені, що конференція може вирішити конфлікт між двома сторонами без присутності представників обох країн.

Велика Британія з самого початку проявляла скепсис щодо формату Паризької конференції, запропонованого Францією. Саме тому Лондон погодився брати участь в ній лише на правах спостерігача.

У роботі конференції взяв участь держсекретар США Джон Керрі. 23 грудня завдяки тому, що США утрималися при голосуванні, Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, яка забороняє Ізраїлю будувати нові поселення на територіях Палестини. Передбачалося, що проект резолюції буде відхилений, оскільки США накладуть на нього вето. Однак представник Сполучених Штатів утримався і резолюція була ухвалена.

У результаті адміністрація Барака Обами потрапила під шквал критики. Обраний президент Дональд Трамп назвав це рішення поразкою. Палата представників конгресу США більшістю голосів засудила цю резолюцію Радбезу ООН. 

Окрм того, Трамп пообіцяв визнати Єрусалим столицею Ізраїлю і перемістити американське посольство з Тель-Авіва до Єрусалиму.


Статус Єрусалима залишається одним з найбільш спірних питань палестино-ізраїльського конфлікту. Палестинці вважають Східний Єрусалим столицею своєї держави в майбутньому, а ізраїльська сторона наполягає на тому, що все місто є єдиною і неподільною столицею Ізраїлю.