Президент Сербії звинуватив Косово у “провокуванні війни”

15 Січня 2017, 18:51

Президент Сербії Томіслав Ніколич звинуватив владу невизнаного Косова у "провокуванні війни" та пригрозив застосувати війська для захисту етнічних сербів.

"Якщо сербів будуть убивати, ми направимо армію", – цитує DW заяву Ніколича, озвучену після зупинки поїзда з Белграда на його маршруті до півночі Косова.

Сербський лідер наголосив, що буде захищатиме "кожен дюйм своєї території", в тому числі і Косова, де, за його словами, етнічні серби перебувають під загрозою з боку косовських албанців, передає Радіо Свобода.

"Вчора, ми були на межі зіткнення", – заявив президент Сербії.

Читайте також: Сербія категорично відмовилася вводити санкції проти РФ

Раніше повідомлялося, що 14 січня Сербія вперше після війни 1998-1999 років відправила поїзд в північні райони Косова, де переважно живуть етнічні серби. Потяг був пофарбований у кольори сербського прапора, розмальований церквами, монастирями і середньовічними містами. Також на потязі 21-ю мовою було написано: Косово є сербським. Однак потяг доїхав до міста Рашка, що межує з невизнаним Косовом, де був повернутий через загрозу безпеці. За даними сербської влади, спеціальні підрозділи Косова замінували залізницю.

Косово проголосило незалежність у 2008 році. Її визнали більшість країн світу, зокрема США і країни Європейського Союзу. Україна незалежність Косова не визнала.  Сербія категорично відмовляється визнати незалежність Косова.

 

Позначки: