У Ізраїлі вирішили скоротити внесок в ООН

7 Січня 2017, 16:37

МЗС Ізраїлю підтвердило 7 січня, що країна скоротить 2017 року свій внесок до ООН приблизно на 6 мільйонів доларів. Такою є анонсована раніше реакція Ізраїлю на ухвалену в грудні резолюцію Ради Безпеки ООН, яка вимагає припинити будівництво поселень на палестинських територіях.

Про рішення суттєво скоротити внесок написав також ізраїльський посол при ООН Денні Данон у Twitter.

7 січня це підтвердив речник МЗС Ізраїлю.

"Держава Ізраїль прийняла рішення скоротити значну частину нашого щорічного внеску, а саме 6 мільйонів доларів", – заявив речник МЗС Ізраїля. Згідно з ізраїльськими медіа, країна щороку сплачує в бюджет ООН приблизно 40 мільйонів доларів.

Нагадаємо, що у прийнятій 23 грудня 2016 року резолюції РБ ООН наголошується, що політика Ізраїлю із будівництва поселень на Західному березі річки Йордан та будівництва у Східному Єрусалимі є порушенням міжнародного права та становить перепону для ізраїльсько-палестинського врегулювання. Резолюцію підтримали 14 з 15 членів Ради Безпеки, в тому числі Україна.

США, попри прохання з боку Ізраїлю, цього разу відійшли від традиційної лінії, і не стали накладати вето, а натомість утрималися. Це була перша за останні вісім років ухвалена резолюція РБ ООН, яка стосується ізраїльсько-палестинського врегулювання. Проект документу був внесений Новою Зеландією, Малайзією, Венесуелою та Сенегалом після того, як попередній аналогічний проект, поданий Єгиптом, був відкликаний країною під тиском Ізраїлю та обраного президента США Дональда Трампа, який також закликав США накласти вето на резолюцію.

Як повідомлялося, у відповідь на підтримку Україною резолюції РБ ООН прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху 24 грудня оголосив про скасування офіційного візиту свого українського колеги Володимира Гройсмана до Ізраїлю.