Спецслужби США ідентифікували росіян, які передавали WikiLeaks вкрадені матеріали

6 Січня 2017, 10:24

Американські спецслужби ідентифікували росіян, які, за твердженнями фахівців, передали зламане електронне листування сайту WikiLeaks у спробі вплинути на президентські вибори США. Про це пишуть The Washington Post, The Guardian і Reuters.

За цими даними, ЦРУ визначило російських чиновників, які через третіх осіб за вказівкою президента Росії Владіміра Путіна передали матеріали Національного комітету Демократичної партії і лідерів цієї партії.

За інформацією видання Тhe Washington Post, яке посилається на власні джерела, у доповіді американської розвідки увійшли дані прослуховування російських чиновників. Розвідка США має висловлювання високопоставлених чиновників російського уряду, яким, як вважає американська сторона, було відомо про кібервтручання у президентські вибори. Після закінчення виборчої кампанії вони «відзначали перемогу», вважаючи результати голосування «геополітичним виграшем» для Москви.

Крім хакерських атак, як уточнює Тhe Washington Post, Росія використовувала соціальні медіа та фейкові новини, щоб підвищити рейтинг Трампа і підірвати репутацію Клінтон.

Агенство Reuters заявило, що ці висновки містяться в секретній частині доповіді, яку спецслужби передали президенту Бараку Обамі 5 січня і планують надати обраному президенту Дональду Трампу 6 січня. Як раніше повідомлялося, несекретная версія доповіді буде поширена наступного тижня.

У несекретній доповіді американських спецслужб, пише The Guardian, буде розкритий більш, ніж один мотив президента Росії Путіна для втручання в президентську кампанію.

Ці дані мають важливе значення, оскільки засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж заперечує отримання зламаного листування від росіян, а Трамп вказував на заяви Ассанжа, коли говорив, що сумнівається в причетності Росії до кібернападів.

Раніше в четвер у Конгресі, в комітеті у справах силових структур Сенату, відбулося слухання, присвячене кіберзагрозам, головно з боку Росії, в першу чергу під час виборчої кампанії у США.