Ватажку терористів “Війська Донського” Козіцину офіційно повідомили про підозру

29 Грудня 2016, 15:59

Головна військова прокуратура повідомила про підозру ватажку незаконного збройного формування «Всевелике військо Донське» Ніколаю Козіцину. Про це у Facebook повідомив головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

"Слідчим складено повідомлення про підозру ватажку незаконного збройного формування «Всевелике військо Донське» терористичної організації "ЛНР" громадянину Російської Федерації Козіцину М.І. у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній організації), ч. 2 ст. 28,  ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни за попередньою змовою групою осіб), ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 146 (організація незаконного позбавлення волі, вчиненого щодо більше двох осіб, за попередньою змовою групою осіб, що супроводжувалось заподіянням фізичних страждань, із застосуванням зброї), ч. 1 ст. 438 (віддання наказів про вчинення жорстокого поводження з цивільним населенням), ч. 2 ст. 187 (розбій, спрямований на заволодіння чужим майном, вчинений за попередньою змовою групою осіб), ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 357 (незаконне заволодіння паспортом та іншими важливими особистими документами, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України", –  йдеться у повідомленні.

Зазначається, що зібраними доказами встановлено, що Козіцин у квітні 2014 року на території Російської Федерації утворив незаконне збройне формування «Всевелике військо Донське» з числа громадян РФ та інших осіб, на чолі якого незаконно вторгся на територію України та до листопада 2014 року в Луганській області у складі терористичної організації «ЛНР» організовував та безпосередньо брав участь у нападах на учасників антитерористичної операції.

"Крім того, Козіцин організовував вчинення підлеглими йому терористами розбійних нападів на волонтерів, журналістів, священнослужителів та інших цивільних осіб з числа місцевих мешканців з метою заволодіння їхнім майном, незаконне позбавлення волі та утримання в нелюдських умовах, побиття, знущання, мордування та інше жорстоке поводження з полоненими, у тому числі вагітними жінками", – сказано в тексті.

Згідно з текстом, 27 грудня 2016 року повідомлення про підозру за допомогою міжнародної кур’єрської служби доставлено на територію Російської Федерації за місцем проживання Козіцина та вручено йому особисто.

Читайте також: На Луганщині затримали "ЛНРівця", яким керував російський найманець Козіцин

Підозрюваного оголошено в державний розшук. Готуються клопотання до слідчого судді про надання дозволу на затримання підозрюваного та доставку в суд для розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, а також про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування.

Довідково: за вчинення інкримінованих Козіцину М.І. особливо тяжких злочинів передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 8 до 15 років із конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, ухвалою слідчого судді від 22 липня за клопотанням органу досудового розслідування надано дозвіл на затримання Козіцина та його доставку в суд для обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою.