МЗС закликає ООН посилити тиск на РФ через порушення декларацій і конвенцій в сфері прав людини

29 Грудня 2016, 11:28

МЗС України звертається з закликом до держав-членів ООН вжити подальших заходів щодо посилення тиску на Російську Федерацію в зв'язку з порушенням цією країною ключових положень ряду декларацій і конвенцій в сфері забезпечення прав людини, в тому числі продовженням незаконних затримань, тортур і репресій щодо громадян України. Про це йдеться в заяві МЗС України.

"Закликаємо держави-члени ООН вжити подальші консолідовані кроки для посилення тиску на Російську Федерацію через злісне порушення нею ключових положень Загальної декларації прав людини, Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження чи покарання, Конвенції про захист прав людини і основних свобод, Європейської конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню, інших основних міжнародно-правових документів, а також нехтування вимогами резолюції Генеральної асамблеї ООН A/C.3/71/L.26 "Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна)", – йдеться в заяві.

Зокрема, підкреслюють в українському зовнішньополітичному відомстві, Росія продовжує практику застосування тортур, незаконних затримань і репресій щодо громадян України.

Крім цього, в документі йдеться, що РФ продовжує ігнорувати взяті на себе в рамках Мінських домовленостей зобов'язання по обміну заручників за принципом "всіх на всіх".

Більш того, заявляють українські дипломати, кількість утримуваних за політичними мотивами в Росії українців не тільки не знизилася, а навпаки зросла і нині становить не менше 17 осіб. Також не менш 27 громадян України незаконно утримуються або переслідуються в окупованому Росією Криму.

Як повідомлялося, 19 грудня Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй підтримала резолюцію про порушення Російською Федерацією прав людини в окупованому Криму. Президент України Петро Порошенко привітав ухвалення документа, зазначивши, що «відтепер на найвищому міжнародному рівні резолюція закріплює за Росією статус окупаційної влади та покладає на неї всю відповідальність за брутальне порушення прав людини на тимчасово окупованій території України».