Трамп розкритикував резолюцію Радбезу ООН щодо Ізраїлю

28 Грудня 2016, 19:41

Обраний президент США Дональд Трамп розкритикував резолюцію ООН, яка визнає незаконними ізраїльські поселення на території Палестини. Про це він написав у Twitter.

При цьому республіканець висловив свою підтримку Ізраїлю, заявивши, що має намір поліпшити відносини з державою, зіпсовані, за його словами, за час правління Обами.

"Ми не можемо дозволити продовжувати ставитися до Ізраїлю з такою викличною зневагою і неповагою. Вони (ізраїльтяни – ред.) колись мали дуже хорошого друга в особі США, але… вже ні. Початком кінця була жахлива угода з Іраном, а тепер це (ООН)! Тримайся, Ізраїль, 20 січня вже близько (день офіційної інавгурації Трампа – ред.)", – написав він.

Нагадаємо, Рада Безпеки ООН 23 грудня ухвалила резолюцію з вимогою до Ізраїлю припинити поселенську діяльність на палестинських територіях. Із 15 членів Ради Безпеки ООН 14, включно з Україною, проголосували за резолюцію, і лише США утрималися, але при цьому не скористалися своїм правом вето.

Ізраїльська сторона досить негативно відреагувала на результати цього голосування. Зокрема, Ізраїль має намір переглянути відносини з ООН після прийняття резолюції.

Крім того, прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху 24 грудня оголосив про скасування офіційного візиту свого українського колеги Володимира Гройсмана до Ізраїлю. Також він викликав послів країн-членів Радбезу ООН для пояснень.

Також Нетаньяху заборонив членам уряду відвідувати країни, які проголосували за антиізраїльську резолюцію в Раді безпеки ООН, та заборонив зустрічатися з колегами із цих країн.