Війна у Сирії: ЗМІ повідомили подробиці домовленостей між Росією, Туреччиною та Іраном

28 Грудня 2016, 18:12

Сирія буде розділена на сфери впливу, а її лідер Башар Асад залишиться при владі принаймні ще кілька років. Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела.

Відповідні домовленості були досягнуті в ході переговорів між Росією, Туреччиною і Іраном, а їх результати будуть коригуватися за участю Сполучених Штатів і країн Перської затоки.

"Намітився рух у бік компромісу", – заявив генеральний директор Російської ради з міжнародних справ Андрій Кортунов. За його словами, досягти остаточного рішення буде непросто.

Reuters зазначає, що Асаду дозволили залишитися при владі до наступних президентських виборів. Крім того повідомляється, що кандидатура Асада ще не до кінця узгоджена з Іраном.

За інформацією агентства, вирішальну роль "посередника" хоче собі залишити російський президент Владімір Путін, що дозволить, на його ж думку, зміцнити Росію в ролі світової держави.

Напередодні стало відомо про домовленості між РФ і Туреччиною щодо сирійського питання. Крім того, всім сторонам конфлікту, за винятком терористів, запропоновано повністю припинити вогонь з півночі 29 грудня.

Як повідомлялося, Туреччина і Росія запланували організувати в Казахстані переговори між представниками сирійської опозиції і уряду Асада. 

Окрім того, переговори щодо мирного врегулювання конфлікту в Сирії за посередництва ООН можуть поновитися в Женеві 8 лютого 2017 року.