Чорногорія видала ордер на арешт двох росіян і трьох сербів за підозрою у спробі перевороту

28 Грудня 2016, 09:34

Чорногорія видала міжнародний ордер на арешт двох росіян і трьох сербів, які нібито причетні до спроби державного перевороту з метою повалення уряду країни. Про це повідомила прокуратура країни 27 грудня.

Як зазначається, п’ятеро осіб перебувають у розшуку за підозрою у «терористичній» діяльності, що передбачала план убивства прем’єр-міністра країни і захоплення парламенту в день виборів у жовтні.

Двоє росіян, як повідомляється, є членами російської військової розвідки і буцімто з території сусідньої Сербії здійснювали стеження за тодішнім прем'єр-міністром Чорногорії Міло Джукановичем.

Місцеві ЗМІ повідомили, що один із розшукуваних сербів – Неманья Рістіч, який з'явився на фотографії поруч з міністром закордонних справ Росії Сєргєєм Лавровим 12 грудня під час його візиту до Белграда.

Кремль заперечує свою причетність до політики в Чорногорії, але активно підтримує місцеві політичні групи, які виступають проти пронатовського уряду.

Чорногорія отримала запрошення приєднатися до військового альянсу минулого року, але рішення ще не ратифіковане кількома державами-членами.

Влада Чорногорії заявила, що не має доказів залучення високопосадовців Росії у змову проти НАТО. Близько 20 людей, в основному серби і росіяни, вже перебувають під вартою в Чорногорії за звинуваченням щодо такої ймовірної схеми.

Нагадаємо, поліція Чорногорії повідомила в день голосування про затримання 20 громадян Сербії, які прибули в цю країну з метою організації терактів, захоплення держустанов і арешту прем'єра Міло Джукановича. Повідомлялося, що серед них могли бути громадяни Росії. Однак в Белграді та Москві ці звинувачення відкинули. 

Прокурор Чорногорії Мілівоє Катніч заявляв, що за спробою захоплення влади на парламентських виборах у жовтні стояли російські націоналісти. Прокуратура Чорногорії назвала імена росіян, які підозрюються в замаху на прем'єр-міністра Міло Джунаковіча і спробі державного перевороту після парламентських виборів. Організаторами називаються громадяни Росії Едуард Широков і Владімір Попов.

Видання The Guardian з посиланням на наближене до сербського уряду джерело писало, що секретар Радбезу РФ Ніколай Патрушев у Белграді вибачився за росіян, які хотіли здійснити спробу перевороту Чорногорії в день виборів.