Президент Молдови відправив міністра оборони у відставку через “загравання з НАТО”

27 Грудня 2016, 12:47

Проросійський президент Молдови Ігор Додон підписав указ про відставку Анатолія Шалару з посади міністра оборони. Про це Додон повідомив на своїй сторінці в Facebook.

"Цей міністр загравав з НАТО, прекрасно знаючи, що, згідно з Конституцією, Молдова – нейтральна держава. Він стояв за появою американської військової техніки на площі Великих національних зборів в День Перемоги, що може бути кваліфіковано не інакше як провокація. Він відкрито виступав і виступає за об'єднання РМ з Румунією, що також неприпустимо. Крім цього, він звільнив солідне число професіоналів із системи оборони і держбезпеки, замінивши їх близькими до Ліберальної партії тими, хто підтримував уніоністську ідеологію", – написав Додон.

За його словами, всі ці речі несумісні з повноваженнями міністра оборони незалежної і суверенної країни, в Конституції якої говориться про нейтралітет. Додон додав, що раніше Шалару також звинувачували в завданні шкоди Міноборони на десятки мільйонів леїв.

Раніше Ліберальна партія відмовила в політичній підтримці Шалару. Сам Шалару тоді припустив, що після цього може відбутися його відставка з поста міністра оборони. За його словами, це пов'язано з тим, що він виступав за зміну керівництва Ліберальної партії. 17 грудня Шалару повідомив, що склав із себе повноваження заступника голови ЛП. У той же день його відсторонили від усіх керівних постів рішенням керівництва партії – з посади заступника голови та члена ради і постійного бюро ЛП.

Раніше в ефірі телеканалу NTV Moldova, Додон заявив, що Шалар буде відправлений у відставку до Нового року. Соціалісти давно критикують Шалару, який був призначений на посаду за квотою Ліберальної партії. Парламентська фракція соціалістів раніше ініціювала вотум недовіри міністру оборони. Вони звинувачували Шалару в продажу молдовської військової техніки за кордон і завданні збитків державному бюджету. Однак парламентська більшість, до якої входять ліберали, відхилило вотум недовіри.

Нагадаємо, напередодні з резиденції президента Молдови зняли прапор Євросоюзу. На його місці з'явився древній прапор Молдовського князівства.