У Німеччині створять центр по боротьбі з “російськими фейками”

26 Грудня 2016, 16:00

Міністерство внутрішніх справ Німеччини планує створити спеціальну структуру, спрямовану на протидію поширенню дезінформації, повідомляє німецький тижневик Spiegel.

"На тлі майбутніх виборів у Бундестаг слід діяти негайно", – говорять співробітники міністерства. Центр по боротьбі з дезінформацією і пропагандою в інтернеті створять при відомстві федерального канцлера.

Перемога Дональда Трампа на президентських виборах в США стурбувала берлінських політиків. "Невже правда, що кампанія з дезінформації, розгорнута росіянами в інтернеті, сприяла перемозі кандидата-республіканця? Чи не є небезпечними так звані "фейковий новини" для майбутньої виборчої кампанії до Бундестагу?" – запитують автори статті.

На думку видання, необхідно більш інтенсивно зайнятися політичним просвітництвом з особливо чутливими до пропаганди верствами населення, серед яких названі етнічні росіяни і особи турецького походження, проживають на території Німеччини.

Як зазначає "Шпігель", пропозицію про створення центру викликало досить різкі оцінки. Так, експерти з інформаційних технологій вважають, що запропоновані заходи будуть загрожувати свободі слова, і називають нову структуру "цензурним монстром". Також праві популісти звинувачують владу в спробах позбутися небажаної інформації та придушити думки.

Нагадаємо, раніше Пакистан пригрозив Ізраїлю ядерною зброєю через фейкову новину.