Польща звернулася до Росії з вимогою надати записи з літака, що зазнав аварії під Смоленськом

24 Грудня 2016, 20:32

Міністерство оборони Польщі звернулося до влади Росії із запитом про негайну передачу Варшаві записів з кабіни пілотів Ту-154, який зазнав аварії під Смоленськом у 2010 році. Про це повідомляють російські ЗМІ.

"Міністерство національної оборони сьогодні звернулося до влади Російської Федерації з вимогою про негайну передачу Польщі запису розмов у кабіні пілотів Ту-154М. Як випливає із вчорашньої заяви президента Росії, влада Росії має у своєму розпорядженні текст розмов між пілотом і пасажирами, який ніколи не був доступний Польщі", – йдеться у заяві польського військового відомства.

23 грудня президент РФ Владімір Путін під час великої прес-конференції закликав припинити спекуляції на трагедії Ту-154. Він наголосив, що особисто читав розшифровку розмов пілотів літака, що розбився. З неї випливає, що один з пасажирів вимагав посадити борт, незважаючи на заперечення пілота.

Раніше повідомлялось, що комісія, яка розслідує причини Смоленської катастрофи, представила результати своєї роботи.

Нагадаємо, Лех Качиньський, колишній президент Польщі, загинув у 2010 році в авіакатастрофі в Росії. Разом з ним на борту перебували 95 високопоставлених осіб.

Літак Ту-154 польського президента Леха Качинського розбився 10 квітня 2010 року під Смоленськом. Загинули 96 людей – 88 пасажирів і вісім членів екіпажу. Серед загиблих – президент, його дружина і частина керівництва країни.

У січні 2011 роу контрольована російською владою МАК оприлюднила остаточний звіт про причини Смоленської трагедії, в якій всю провину за катастрофу польського урядового літака Ту-154 поклала на польську сторону, не побачивши жодної вини в діях росіян. Згодом у Росії заявили, що не видадуть Польщі уламки літака Качинського.

7 березня у Варшаві розпочалося повторне розслідування Смоленської катастрофи.

Міноборони Польщі оприлюднило відеозапис зустрічі колишнього прем'єра країни Дональда Туска з російським президентом Владіміром Путіним і Сєргієм Шойгу, який обіймав у той час посаду голови МНС, в день Смоленської катастрофи.

Міністр оборони Польщі Антоні Мацеревич заявив, що записи розмов Туска і Путіна в день Смоленської катастрофи суперечать підсумкам розслідування.