Націоналізація Приватбанку. Реакція соцмереж

19 Грудня 2016, 14:38

Кабінет Міністрів України на своєму засіданні у неділю, 18 грудня, підтримав пропозицію Національного банку та Ради фінансової стабільності про перехід ПАТ "Приватбанк" у стовідсоткову державну власність. Тиждень вирішив зібрати реакцію соцмереж на Націоналізацію одного з найбільших банків країни.

Журналіст Денис Казанський зауважив, що Приват був козирем у руках одного з колишніх власників олігарха Ігоря Коломойського.

"Приват був гарантією від наїздів на бізнес. Тепер цього козиря немає. Розрив залишилися активів – питання часу", – написав він.

Блогер Пилип Духлій зазначив, що держава придбала банк, куди треба влити майже 150 мільярдів.

"Найголовніше – не пропустити той переломний момент коли натовпи експертів, які кричать про державу, яка розвалила кращий банк України і по беззаконню віджала банк у власника, раптом усвідомлять, що держава за 1 грн купила банк, куди треба влити майже 150 мільярдів", – зазначив блогер.

У свою чергу, почесний президент Київської школи економіки Тимофій Мілованов взявся розвіяти міфи, пов'язані із націоналізацією фінустанови.

Журналіст Дмитро Вовнянко вважає, що така зміна власника ніяк не повпливає на клієнтів, рівень інфляції чи бюджет.

"Якщо раптом сервіс Привату погіршиться – пересічні українці з радістю відкриють для себе чимало інших якісних банків. Це – ринок", – підкреслив Вовнянко.

На думку спеціаліста відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергія Фурси, "українська влада чи не вперше поставила економічну необхідність вище політичної доцільності".

"Націоналізація – це погане рішення. Але воно найкраще з усіх можливих у тій ситуації, куди нас завела жадібність і неприйняття важливих рішень", – написав Фурса.

Журналіст Вахтанг Кіпіані більш песимістично сприйняв новину про Приватбанк.

"Не можу зрозуміти неприховане задоволення доволі багатьох френдів від ситуації з Приватом. Це ж якими сліпоглухонімими треба бути, щоб не розуміти, що країна з новою, вдвічі підвищеною зарплатою аж у сто доларів стане ще біднішою", – відзначив Кіпіані.

Журналіст також відзначив цікаве історичне співпадіння щодо керівництва банку.

Народний депутат Борислав Береза звернув увагу на ситуацію з мобільним додатком банку "Приват24".

"Півроку готувалися до націоналізації і не з'ясували в чиїй власності "Приват 24"?", – обурився нардеп.

Своєю чергою, професор Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана Богдан Данилишин вважає таке рішення уряду відповідальним.

"У сучасних умовах рішення по Приватбанку є відповідальними, що створить надійний фундамент для подальшої роботи як Приватбанку так і всієї банківської системи країни", – написав він.

За словами голови Бюджетного комітету громадської Ради Мінфіну Тараса Козака історія з "Приватом" – це початок найскладнішого етапу в очистці банківської системи України.