Глава МВС Польщі назвав законним голосування, що викликало хвилю протестів

19 Грудня 2016, 12:57

Міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Блащак вважає, що п'ятничне голосування в Сеймі пройшло згідно із законодавством. Він додав, що як місце голосування, так і його хід, не викликають сумнівів.

«Був кворум, а засідання в Колонному залі, куди довелося перейти через протест опозиційних депутатів, проходило не вперше. Метод підрахунку голосів без допомоги електронних систем також використовувався раніше. Все відповідно до закону», – наголосив він.

У п'ятницю в знак протесту проти виключення з участі в засіданні парламенту депутата від партії Громадянська платформа Міхала Щерби і планованих змін в роботі журналістів в Сеймі, опозиція заблокувала трибуну парламенту. У зв'язку з чим засідання довелося перенести в інший зал, де і пройшло голосування без участі депутатів від опозиції.

Опозиція вважає, що голосування пройшло незаконно, і вимагає проведення повторного голосування на додатковому засіданні Сейму, яке могло б відбутися у вівторок, 20 грудня.

При цьому депутати від опозиційних партій продовжують займати зал пленарних засідань польського Сейму ротаційним чином в очікуванні вирішення ситуації.

У неділю, 18 грудня, Анджей Дуда попросив представити йому юридичну оцінку засідання парламенту.

Нагадаємо, на знак підтримки польських ЗМІ, яким планують обмежити доступ до зали засідань Сейму, політики трьох опозиційних партій ("Громадянська платформа", "Сучасна", Польська селянська партія) 16 грудня заблокували трибуну і президію.

Лідер PiS Ярослав Качинський назвав дії опозиції "хуліганством". Відтак, голосування за законопроекти, у тому числі за бюджет на 2017 рік, було перенесено в інше приміщення. Опозиція визнає ці голосування нелегітимними, оскільки вони проводилися за відсутності кворуму, і вже звернулася із відповідним поданням до прокуратури.

Лідер найбільшої опозиційної партії "Громадянська платформа" (РО) Гжегож Схетина заявив, що Маршалок Сейму Марек Кухцінский призвів до кризи в Польщі і польському парламенті і повинен за це подати у відставку.

Крім того,  колишній президент Польщі Лех Валенса закликав чинного главу держави Анджея Дуду піти у відставку.