Лех Валенса закликав президента Польщі піти у відставку

18 Грудня 2016, 21:12

Колишній президент Польщі Лех Валенса закликав чинного главу держави Анджея Дуду піти у відставку. Про це він заявив у своєму Facebook.

На думку екс-президента, разом із Дудою "має піти" і правляча партія Право і справедливість (PiS).

"PiS повинна піти, Дуда має подати у відставку. Ця система погана. Якщо будуть упиратися, постануть перед судом. Це єдине рішення, і чим швидше, тим краще", – написав Валенса у соцмережі.

Водночас у Варшаві, паралельно з опозиційним мітингом, ввечері 18 грудня проходить демонстрація, яку організувала правляча партія влади "Право і справедливість". Із трибуни виступають представники політсили, закликають народ до миру і єдності, а також заявляють, що за протестами, які організувала опозиція, можуть стояти і зовнішні сили. При цьому на провладний мітинг не пускають представників багатьох опозиційних ЗМІ.

Читайте також: Президент Польщі зустрінеться з лідерами партій для врегулювання конфлікту

Нагадаємо, на знак підтримки польських ЗМІ, яким планують обмежити доступ до зали засідань Сейму, політики трьох опозиційних партій ("Громадянська платформа", "Сучасна", Польська селянська партія) 16 грудня заблокували трибуну і президію.

Лідер PiS Ярослав Качинський назвав дії опозиції "хуліганством". Відтак, голосування за законопроекти, у тому числі за бюджет на 2017 рік, було перенесено в інше приміщення. Опозиція визнає ці голосування нелегітимними, оскільки вони проводилися за відсутності кворуму, і вже звернулася із відповідним поданням до прокуратури.

У Варшаві та інших містах тривають протести проти дій влади щодо обмеження свободи ЗМІ.