Рішення про продовження антиросійських санкцій було прийняте без дискусій – Туск

16 Грудня 2016, 08:20

Питання про необхідність продовження економічних санкцій щодо Росії на саміті ЄС було зрозуміле всім, тому дискусій щодо нього не відбувалося. Про це на прес-конференції після саміту заявиви глава Європейської Ради Дональд Туск.

"Під час дебатів на різних рівнях вже було підготовлене рішення про продовження санкцій. А те, що нам потрібно було сьогодні – це рекомендації і ясна інформація від канцлера Ангели Меркель та французького президента Франсуа Олланда. Нормандський процес – це традиція", – сказав Туск.

Він зазначив, що було прийняте рішення про продовження санкцій на шість місяців, але "деякі з колег воліли б на дванадцять місяців".

Крім того, глава Євроради зазначив, що "дещо передчасно оцінювати, якою буде ймовірна політика нової американської адміністрації по відношенню до Росії".

"Звичайно, є численні сигнали, але ми перебуваємо в певному сенсі у підготовчій фазі. Ми маємо почекати на офіційну заяву нового обраного президента. А цього, як ви знаєте, не буде в грудні", – зазначив Туск.

Нагадаємо, лідери Євросоюзу 15 грудня домовилися щодо подовження економічних санкцій проти РФ.

Президент України Петро Порошенко привітав таке рішення ЄС.

«Ми вітаємо одностайне рішення ЄС продовжити секторальні та економічні санкції стосовно Росії, починаючи з 31 січня 2017 року. Я щиро вдячний за непохитну єдність та солідарність європейських лідерів у питанні відновлення суверенітету та територіальної цілісності України, включно з Кримом», – зазначив Порошенко.