ЄС засудив виконання смертної кари у Білорусі

30 Листопада 2016, 14:02

Європейський союз засудив виконання протягом листопада двох смертних вироків у Білорусі щодо засуджених Івана Кулеша і Сергія Хмелевського.

"Тривале застосування смертної кари йде врозріз із заявою Білорусі про готовність співпрацювати з міжнародним співтовариством, у тому числі з ЄС", – йдеться в заяві офіційного представника Європейської зовнішньополітичної служби.

Крім того, справою Хмелевського займався Комітет з прав людини ООН, який довів до відома білоруської влади в серпні 2016 року, що він розглядає апеляційну скаргу.

"Європейський союз виступає проти смертної кари, яка не в змозі діяти як засіб стримування злочинності і являє собою неприйнятну заперечення людської гідності і недоторканності", – наголошується в заяві представника ЄВС.

У ньому підкреслюється, що "смертна кара не може бути виправдана ні за яких обставин".

Євросоюз в черговий раз закликав Білорусь, "єдину країну в Європі, що досі застосовує смертну кару" встановити без зволікання мораторій на приведення у виконання смертних вироків "у якості першого кроку на шляху до скасування смертної кари".

Нагадаємо, у Білорусі суд засудив до страти ще одного злочинця – таким чином, він став третім з початку рокуЯк відомо, міжнародні організації неодноразово закликали Білорусь відмовитися від смертної кари

Європейський Союз ще у 2014 закликав офіційний Мінськ запровадити мораторій на смертну кару.

Нагадаємо, за даними Amnesty International, у 2015 році в світі стратили рекордну кількість людей.