В України є шанс отримати летальну зброю від США за президентства Трампа – Турчинов

30 Листопада 2016, 09:32

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов розраховує на те, що нове керівництво США ухвалить рішення про надання Україні летального зброї.

«Так, я вважаю, що в України є шанс отримати летальну зброю. Нагадаю, що Дональд Трамп обирався від республіканців. Позиція Республіканської партії в питаннях України досить чітка і послідовна. Всі їхні голосування в Конгресі і в Сенаті – однозначне підтвердження цього. Сподіваюся, що президент Трамп буде послідовно проводити політику своєї політичної сили», – сказав він.

Турчинов зазначив, що очікує від нового президента США дій в інтересах його країни і всього світу. «Сподіваюся, очікування Росії, що Штати будуть закривати очі на їхню терористичну діяльність, не виправдаються і їхня бравада зміниться черговою істерикою. Сподіваюся також, що новий президент буде працювати в інтересах своєї країни, і в інтересах цивілізованого світу. А весь цивілізований світ зацікавлений припинити вирішення політичних питань військовим шляхом, припинити перекроювання кордонів, припинити військові конфлікти. А це, в свою чергу, можливо, якщо агресію будуть не обговорювати і обговорювати, а жорстко присікати», – підкреслив він.

Він також висловив надію, що США надаватимуть серйозну допомогу Україні на шляху реформування сектора оборони і безпеки. «Ви знаєте, ще раз хочу нагадати, що Україна віддала свій ядерний потенціал, який входив до п'ятірки найпотужніших у світі, в обмін на гарантії безпеки. І я вважаю, що гарантії не виконані. Коробить це наших партнерів чи ні – вони не виконані! Росія окупувала частину нашої суверенної території. Надана нам допомога не відповідає гарантіям, взятих на себе нашими партнерами», – сказав Турчинов.

Секретар РНБО пояснив, що серйозна допомога – це потужна зброя, фінансування стратегічних оборонних підприємств, створення спільних виробництв і т.д. «Це та допомога, яка забезпечить повну деокупацію України», – додав він.

Раніше міністр оборони Степан Полторак заявляв, що Україна попросить у США тільки ту зброю, якої найбільше потребує– це засоби протиповітряної оборони і протитанкові засоби. 

Зазначимо, проект закону про оборонний бюджет США на 2017 фінансовий рік уповноважує виділити до $500 млн з метою забезпечення допомоги у сфері безпеки в Україні, в тому числі летальної допомоги. 

Водночас, законопроект обмежує половину цих коштів, поки міністр оборони США не підтвердить, що Україна вживає суттєвих заходів щодо реалізації в оборонних інституціях реформ, спрямованих на боротьбу з корупцією, підвищення рівня підзвітності, а також підтримання можливостей у сфері безпеки.