Посол Франції прокоментувала статки українських чиновників в е-деклараціях

29 Листопада 2016, 17:09

Той факт, що українські чиновники зберігають значні суми готівки, свідчить про їхню недовіру до банківської системи. Про це заявила посол Франції в Україні Ізабель Дюмон.

"Хочу знову сказати, наскільки я вражена тим, що Україні вдалося впровадити таку систему. Але треба також сказати про враження – скажімо так, досить дивне – яке справила на Європу кількість майна і коштів, задекларованих в рамках цієї системи. Зокрема, величезна кількість готівки, яку зберігають у себе приватні особи. Виникає враження, що деякі політики і держслужбовці не довіряють своїй країні", – сказала Дюмон.

Вона також зазначила, що за таких умов складно заручитися довірою з боку зарубіжних інвесторів і залучати їх в країну.

Читайте також: Transparency International Україна закликав пришвидшити процес перевірки е-декларацій

"Важко просити інвесторів про довіру в той час, коли державні діячі високого рівня демонструють таку недовіру", – наголосила посол.

Дюмон висловила переконання, що інститути, що відповідають за боротьбу з корупцією в Україні, повинні мати можливість розслідувати кожен сумнівний факт в е-деклараціях.

Як відомо, в Україні завершився перший етап е-декларування. Надійшло близько 106 тис. електронних декларацій українських політиків і чиновників. До Єдиного державного реєстру декларацій посадовців станом на 10 листопада подали 20 155 виправлених декларацій. 

Громадянська мережа ОПОРА підрахувала, що можновладці задекларували грошових активів у розмірі майже 12 млрд у гривневому еквіваленті. ГПУ заявила, перевірить сплату податків нардепами із готівкових коштів, які задекларували понад 100 тисяч доларів готівки.

Також нагадаємо, що Національне антикорупційне бюро відкрило три кримінальні провадження за фактами незаконного збагачення на підставі аналізу електронних декларацій – відносно двох народних депутатів та представника суду.