Опитування визначило трійку лідерів президентських перегонів

22 Листопада 2016, 16:34

Населення України готове підтримати на президентських виборах, якби вони проходили в найближчу неділю, нинішнього главу держави Петра Порошенка, лідера ВО "Батьківщина" Юлію Тимошенко і керівника партії "Опозиційний блок" Юрія Бойка. Про це свідчать дані соцдослідження Центру Разумкова.

Згідно з результатами дослідження, в разі проведення президентських виборів в найближчу неділю в першому турі найбільше підтримки отримав би Порошенко (16,2% з тих, хто має намір взяти участь у виборах), Тимошенко (11,5%), Бойко (9,4%). Лідеру Радикальної партії Олегу Ляшку готові віддати свій голос 6%, міському голові Львова Андрію Садовому – 5,7%, лідера партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка готові підтримати 4,9% респондентів з тих, хто має намір брати участь у виборах. Вагалися з відповіддю 16,7% опитаних.

Соцдослідження проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 4 по 9 листопада 2016 року. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму і окупованих територій Донецької і Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Опитування проводилося в 118 н.п. (67 – міських та 51 – сільських). Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Нагадаємо, у вересні Центр Разумкова провів опитування, яке показало, що найчастіше (45,8%) громадяни України визначають головним зовнішньополітичним пріоритетом відносини з країнами Європейського Союзу. 12,6% респондентів вважають пріоритетними контакти з Росією, а 6,9% – з іншими країнами СНД.