Кожен четвертий українець очікує погіршення відносин зі США після перемоги Трампа – опитування

21 Листопада 2016, 14:10

Відносна більшість українців (42%) не очікують ніяких змін у відносинах України і США після перемоги на виборах президента Сполучених Штатів Америки кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа. Про це свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг".

В оприлюдненому в понеділок прес-релізі "Інтерес і очікування українців від результатів виборів в США" йдеться, що чверть опитаних вважають, що відносини Києва і Вашингтона зміняться в гірший бік. При цьому найбільше погіршення відносин очікують в Центрі і на Півдні України.

Разом з тим, тільки 7% опитаних українців вважають, що відносини України і США покращаться.

За даними соціологів, за ходом виборів президента США стежили 55% опитаних українців. При цьому більший інтерес вибори викликали на Заході країни (67%), менший – на Сході (48%).

"Найчастіше за виборами стежили чоловіки, люди середнього і старшого віку, з високим рівнем освіти і доходів. Найменший інтерес до виборів в США проявили прихильники Опозиційного блоку і Радикальної партії", – йдеться в релізі.

Кандидату в президенти США від Демократичної партії Хілларі Клінтон симпатизували 39% опитаних українців, кожен десятий – Трампу, а 42% – не симпатизували жодному кандидату. Серед тих, хто стежив за виборами, симпатії українців розподілилися наступним чином: 62% симпатизували Клінтон, 15% – Трампу.

Кандидату від Демократичної партії більше симпатизували респонденти з високим рівнем освіти і доходів, частіше в містах, в основному на Заході і в Центрі України, при цьому на Сході і Півдні зазвичай не симпатизували жодному з кандидатів.

Рівень підтримки кандидата від демократів був відносно високим серед жінок, кандидату від республіканців – вище серед чоловіків. "Хоча якщо говорити в цілому, то респонденти обох статей, як правило, в більшості схилялися в бік кандидата від демократів", – додають при цьому соціологи.

Серед виборців українських партій Клінтон часто підтримували прихильники "Блоку Петра Порошенка", Громадянської позиції Анатолія Гриценка, ВО "Свобода", ВО "Батьківщина", "Самопоміч". У той же час, прихильники Опозиційного блоку частіше симпатизували Трампу.

Аудиторія соціологічного дослідження представлена ​​населенням України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонах і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1200 респондентів у форматі особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження не перевищує 3%. Дослідження проводилося з 18 по 20 листопада 2016 р.

Зазначимо, президент України Петро Порошенко може здійснити візит у США в лютому 2017 року, тоді Дональд Трамп уже офіційно стане президентом. Крім того, вони провели телефонну розмову, і Порошенко запросив Трампа в Україну.