Нацрада призначила перевірки чотирьох радіостанцій через порушення закону про квоти

18 Листопада 2016, 13:21

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення зафіксувала перші порушення закону про квоти для українських пісень і призначила позапланові перевірки на чотирьох радіостанціях. Про це написав у Facebook член Нацради Сергій Костинський.

За повідомленням, на "Радіо Шансон" (ТРК "Шансон", Київ) частка пісень українською мовою на добу становила 21% із мінімальних 25%.

На "KISS FM" (УК ТІР "ЮТАР", Київ) – 21% відсоток на добу; 24% у проміжку часу між 07:00 та 14:00; 22% – з 15:00 до 22:00.

На "Ретро ФM" (ТРК "НБМ-РАДІО", Київ) – 24% на добу.

На "М FM" (Радіо "Нова хвиля", Харків) – частка україномовних пісень в проміжку між 15:00 та 22:00 склала 3%.

Після позапланових перевірок, в разі підтвердження порушень, до ліцензіатів будуть застосовані санкції.

Нагадаємо, 8 листопада набув чинності закон про квоти для українських пісень в радіоефірі. Згідно із законом, мовлення кожної телерадіоорганізації має складатися з національного аудіовізуального продукту не менш ніж на 50%. Також телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення повинні забезпечувати частку пісень державною мовою не менше 35% від загального обсягу пісень поширених протягом доби. При цьому телерадіоорганізації, в чиєму ефірі музичні твори на мовах Європейського Союзу становлять не менш ніж 60%, мають трохи меншу квоту – а саме 25% україномовних пісень. За невиконання цих вимог телерадіоорганізаціям загрожує штраф у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору.