Позиція Білорусі в ООН щодо Криму змушує переглянути відносини – Єльченко

16 Листопада 2016, 11:40

Позиція, яку відстоювала делегація Білорусі під час розгляду В ООН питання щодо прав людини в окупованому Криму, змушує переглянути відносини з офіційним Мінськом на міждержавному рівні.

Про це заявив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко, передає Укрінформ

«Я мав дуже відверту розмову з постпредом Білорусі, я все йому висловив. Однак не почув жодних аргументів, які б мені пояснили, чому саме вони зайняли таку позицію. На жаль, ця позиція є антиукраїнською, і про це я можу сказати відверто», – зауважив український дипломат.

«Маючи таку ситуацію в країні, враховуючи конфлікт і агресію з боку Росії, Україна не може миритися з тим, що наші найближчі сусіди відверто виступають проти нас в ООН», – додав Єльченко.

Окрім того, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко розцінила спробу делегації Білорусі в ООН заблокувати розгляд резолюції по Криму, «як ніж у спину».

«Що стосується позиції Білорусі, то ми це розцінюємо, як ніж у спину. Ми вдячні білоруській стороні за незалежний майданчик в Мінську, ми цінуємо це, але незалежна майданчик повинна бути незалежною у всіх позиціях, а не заангажованою грою на одну сторону», – заявила Геращенко на пленарному засіданні Верховної Ради.

Вона закликала Білорусь поважати право України відстоювати незалежність і суверенітет

«Наступним буде Мінськ, якщо сьогодні Київ не захистить нашу незалежність», – підкреслила Геращенко.

Нагадаємо, 15 листопада в Третьому комітеті Генеральної Асамблеї ООН була ухвалена резолюція "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)", ініційована Україною. 

Уперше в офіційних документах ООН Росія визнається державою-окупантом, а Крим – окупованою територією.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив, що прийнята цієї резолюції дозволить офіційно вживати у всіх документах Організації визначення "тимчасова окупація української Автономної Республіки Крим і міста Севастополь".