Бойовики ІДІЛ взяли в заручники понад 1,5 тис. мирних мешканців Мосула – ООН

5 Листопада 2016, 10:55

У Мосулі на півночі Іраку бойовики терористичного угруповання Ісламська держава взяли в заручники 1600 мирних мешканців для використання як живого щита при авіанальотах іракських і союзних сил. Про це заявили в управлінні Верховного комісара ООН з прав людини.

За даними ООН, бойовики ІДІЛ захопили в місті Таль-Афаре 400 жінок з громад курдів, єзидів і мусульман-шиїтів.

"Прийшли повідомлення, що ІДІЛ вантажівками вивозить жителів міста Хаммам аль-Аліл в місто Таль-Афар. Деяким сім'ям сказали, що їх відвезуть до Сирії", – заявили в організації.

Крім того, в повідомленні зазначено, що 2 листопада терористи насильно вивезли в Мосул близько 150 сімей з міста Хаммам аль-Аліл.

В ООН заявили, що ісламісти насильно вербують дітей у віці 9-10 років і використовують їх як бойовиків в Мосулі.

Раніше «Ісламська держава» вперше за рік опублікувала заяву свого лідера з погрозами на адресу Туреччини та сил коаліції, що наступають на Мосул.

Напередодні Військові підрозділи іракської армії захопили першу важливу будівлю в Мосулі. 31 жовтня іракські війська вперше за два тижні з початку боїв увійшли в місто.

Іракські і курдські сили оточили Мосул з трьох сторін – на південному, східному і північному напрямках.

Нагадаємо, операція зі звільнення Мосула від бойовиків «Ісламської держави» почалася вранці 17 жовтня.

У ній беруть участь урядові війська Іраку та курдські війська «пешмерга». Також до операції зі звільнення приєдналися загони іракських військ спеціального призначення. 

Авіаційну і наземну підтримку надає міжнародна коаліція на чолі з США.