Делегація Європарламенту відвідала зону АТО

4 Листопада 2016, 10:15

У Краматорську відбулася зустріч делегації Підкомітету з питань безпеки та оборони Комітету закордонних справ Європарламенту  на чолі з Анною Фотигою із головою Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павлом Жебрівським, керівником української сторони Спільного центру з контролю та координації Борисом Кременецьким. Про це повідомив прес-центр штабу АТО.

Жебрівський розповів про порушення збройними формуваннями мінських домовленостей, а також про те, що на контрольованих Україною територіях відбулася зміна суспільних настроїв.

"Коли раніше чимало людей виходили тут з протестами й не пускали наші війська вглиб регіону, то зараз кардинально знизилася кількість людей, котрі хотіли б жити у так званих ДНР чи ЛНР. Існує лише 15-17 відсотків людей, які воліють якогось об’єднання з Росією, а от 72 відсотки є прихильниками України", – розповів він.

Учасники зустрічі обговорили і аспекти інформаційної протидії російській гібридній агресії, зокрема налагодження повноцінного надходження до мешканців району АТО сигналу українських телеканалів та об’єктивного інформування щодо процесів як у державі, так і в регіоні.

Депутати Європарламенту цікавилися, якої допомоги потребує українська армія, місцеві адміністрації, аби краще виконувати покладені на них функції.

"Ми є прихильниками виведення російських військ із України. Так само, як і поновлення вашою країною повного контролю над власним кордоном… Я є прихильником продовження санкцій щодо Росії, й такий настрій посилився в ЄС після того, що почало відбуватися в Сирії, коли там з’явилася російська військова присутність", – заявила Анна Фотига.

Нагадаємо, 15 вересня міністри закордонних справ України Павло Клімкін, Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і Франції Жан-Марк Еро відвідали зону АТО, зокрема, Слов'янськ та Краматорськ.

Депутати Європейського парламенту Ребекка Гармс, Міхал Боні та Яромир Штетина 19 вересня відвідали місто Мар'їнка, яке безпосередньо примикає до окупованого бойовиками Донецька, незважаючи на рішення президента Європарламенту і голів політгруп і фракцій обмежити офіційну програму візиту євродепутатів до України тільки Києвом через безпекову ситуацію.