Порошенко прокоментував е-декларації українських держслужбовців

3 Листопада 2016, 14:35

Президент України Петро Порошенко наголошує, що зазначені в е-деклараціях готівкові кошти не є "нульовою декларацією". Про це він заявив під час міжнародного економічного форуму у Львові 3 листопада.

Глава української держави підкреслив, що розраховує на ефективність антикорупційних кроків.

"Але люди приписали собі в них готівку, думаючи, що це нульова декларація, яка в подальшому дозволить їм уникнути перевірок. Але мета е-декларування –  підвести підсумок того, що вони робили 25 років, і щоб вони пояснили, звідки це. Народ і суспільство мають право знати. І боротися потрібно не з багатими, як думають деякі, а зі злочинцями", – сказав він.

Читайте також: Посли країн G7 оприлюднили заяву щодо запуску е-декларування в Україні

На переконання президента, злочинці – це люди, "що беруть квартири, машини, дачі, вілли, літаки, при цьому весь час перебуваючи на державній службі".

"І перший крок (антикорупційний – Ред.) почався з президента, який повинен був задекларувати все – від подушок на дивані до чашок на кухні. Такого раніше не робив жоден президент. Однак, якщо я це роблю, я маю право вимагати це від всіх …. Але я не розумію, чому військовослужбовці, які зі зброєю в руках захищають нашу державу, з 1 січня повинні заповнювати е-декларацію. Їм є чим займатися", – підкреслив він.

При цьому він додав: "А ось державні службовці повинні бути відвертими і прозорими".

Нагадаємо, 30 жовтня о 24:00 завершився перший етап подання електронних декларацій для суб’єктів декларування, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище. Система електронного декларування почала працювати з 1 вересня 2016 року.

Громадянська мережа ОПОРА підрахувала, що нардепи задекларували грошових активів у розмірі майже 12 млрд у гривневому еквіваленті. ГПУ заявила, перевірить сплату податків нардепами із готівкових коштів, які задекларували понад 100 тисяч доларів готівки.